Južná Afrika – víno je tu udomácnené viac ako 350 rokov. Veliteľ Holandskej východoindickej spoločnosti Johan van Riebeeck niekoľkokrát písal do Európy a žiadal zaslanie sadeníc z Nemecka, Francúzska, Španielska a Čiech. Prvá úspešná úroda bola zozbieraná v roku 1659, 15 litrov z francúzskej odrody Muscadel. O rozvoj vinárstva sa zaslúžil veliteľ spoločnosti Simon van der Stel. Zobral sem francúzskeho vinára, založil osadu Stellenbosch. Dôležitú úlohu zohráva prítomnosť dvoch oceánov, ochladzujúci vplyv Bengálskeho prúdu prichádzajúce z Antarktídy a silný juhovýchodný vietor prezývaný „Cape Doctor“. Profilové odrody Chenin blanc, Sauvignon blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinotage (pýcha Juhoafričanov, vyšľachtená v Stellenbosch), Pinot Noir a Merlot.

1. Degustujeme prvé MCC, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc a Pinotage. Zatiaľ len tak zľahka, ale MCC nás začína zaujímať! MCC – – Méthode Cap Classique – šumivé vína vyrobené tradičnou metódou druhotného kvasenia vo fľaši, z rôznych odrôd, tie najlepšie zo Chardonnay a Pinot Noir.

2. Vinárska oblasť Durbanville – vinárstvo Nitida. Väčšina vinohradov je vo výške 100 až 350 metrov nadmorskej výšky a presne o 16.00 začína fúkať silný vietor „Cape Doctor“ od Atlantického oceánu. Ochladí slnkom vyhriate vinohrady a chráni ich pred plesňovými chorobami. Plný Sauvignon Blanc a Semillon štýlu Bordeaux, Riesling s typickým nádychom ľanového oleja.

3. Cieľom je Cape Point a Mys dobrej nádeje – najjužnejšo – západnejší bod afrického kontinentu. Príroda tu pripomína svoju silu – vysoké útesy, mohutné oceány Atlantický a Indický, neskrotný vietor – ohromujúce nezabudnuteľné výhľady. Našu myseľ i pohľad ukľudní kolónia afrických tučniakov.

4. Najznámejšia vinohradnícka oblasť Stellenbosch. Vinárstvo Eikendal – už obľúbené MCC na privítanie, opulentné vyzreté Chardonnay, plný a vyzretý Shiraz a Cabernet Sauvignon. Popoludní vinárstvo Simonsig. Vinárstvo, ktoré vyrobilo prvé MCC v roku 1971 – Kaapse Vonkel. Cabernet Sauvignon 2009 a slamový lahodný mok Muškát Ottonel 2011. V idylickom centre mesta chutnáme prvý krát carpaccio z Kudu – africkej antilopy. Vemi chutné!

5. Stolová hora – je to priestranná plošina, rovná ako stôl. Ideálna viditeľnosť viac ako 200 km. Constantia – vinárstvo Klein Constantia. Pôvodný statok Constantia sa rozdelil na dve časti a Klein Constantia prevzala výzvu produkovať preslávené víno a od roku 1986 produkuje vynikajúci Muscat de Frontignan pod názvom Vin de Constance. Okrem toho Sauvignon blanc ako zo Sancerre (spolupráca s Domaine Pascal Jolivet) a chutné červené Estate Red.

6. Cape Town, kde sme videli: Six District Museum – spomienka na apartheid, prekvapujúcu kaviareň Truth (veľký boom baristov a dobrej kávy v Cape town), Bo- Kaap – muslimskú štvrť, Talianom založenú a vedenú vinotéku Openwine (tu sme ochutnali špičkové malé butikové vinárstva – africké) a večer v The Crypt Jazz Restaurant.

7. Vinohradnícke oblasti Paarl a Franshoek. Paarl je druhá najväčšia a najznámejšia vinárska oblasť. Nederburg – ikonické vinárstvo, veľkolepý kaštiel už od roku 1791 v očarujúcom architektonickom štýle Cape Dutch. Pestujú 36 odrôd, sú vynikajúci vo vytváraní kupáží. Nezabudnuteľný jobed v rozkvitnutej záhradé, steak z antilopy. Popoludní vinárska oblasť Franshoek – „francúzsky kút“. Pôvodne osídlená Hugenotmi z Francúzska, ktorí tu zanechali svoj typický šarm a sídlo dobrého jedla a vína.

8. Waterfront – krásny prístav, noblesné nábrežie, sviatočná nálada, obrovské nákupné centrum Victoria &Alfred Wharf, africká hudba, tržnica, výskajúce deti.